Megoldás: nincs

„Utállak benneteket, „pszi”-vel kezdődő foglalkozásúakat, mert tönkreteszitek az emberi életeket azzal, hogy azt hirdetitek, az emberi élet problémái megoldhatók. Rettenetes terhet tesztek az emberre, mert ez által úgy érzi, csak ő olyan hülye, hogy nem tudja megoldani gondjait önmagával, az anyjával, a szerelmével. Ti úgy gondolkoztok, hogy az életben problémákra és megoldásokra van szükség, holott ez nem igaz. Úgy kell gondolkozni, hogy az életben tragédiák vannak, és ezért irgalomra van szükség.“ (Pilinszky)

Mondhatta volna ezt lelkészekről és papokról is. Rengeteg igehirdetésnek is pont ennyire futja „evangéliumként”: valami baj van veled, de meg lehet javítani. A bűnöd a probléma, a megtérés a megoldás, amely eltünteti a problémát. Bűnös vagy, de ha Jézust követed, meg fog változni az életed.

Bocsánatot kérek mindazoktól, akiknek esetleg ezt tanítottam volna.

A Biblia nem változást ígér a megtérés után.

Tamás történetét adtuk elő gyerekeknek, és a feltámadt Jézust kellett eljátszanom. Rajzoltak nekem szép sebeket, gagyi filccel egész élethűeket. Másnap is látszott még és mindig megakadt rajtuk a szemem, mintha tényleg az én sebeim lennének. A furcsa szerepcsere mindannyiszor ezt a bibliai részt juttatta eszembe:

„Krisztussal együtt keresztre vagyok feszítve: többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem; azt az életet pedig, amit most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta értem.” (Galata 2,20)

Szó sincs arról, hogy megváltozol. Arról van szó, hogy meghalsz. Tömegével beszél erről a halálról a Biblia:

  • Vedd fel a keresztedet (=halálos ítéletedet) (Máté 16,24)
  • Aki elveszíti az életét, megmenti azt (Lukács 9,24)
  • Ha valaki nem születik újonnan, nem láthatja meg Isten országát
  • Meghaltatok a bűnnek (Róma 6,11)
  • Krisztussal meghaltatok (Kolossé 2,20)
  • Jézus halálába kereszteltettünk (Róma 6,3)
  • Ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és új jött létre (2Korinthus 5,17)

Amit mi „változásnak” szoktunk nevezni, az valójában nem változás, hanem új élet, új teremtés, új identitás. Halottként tekinteni magunkra, de úgy nézni tükörbe, mint akiben Krisztus él. (Ha valaki tud hasonló súlyú bibliai hivatkozást, ami a megváltozásról szól, kérem, írja meg!)

Ha azt várod, hogy Jézus segít megváltoztatni a rossz szokásaidat vagy bűneidet, akkor csupán eszközként kezeled őt életed foldozgatásához, és abban reménykedsz, hogy az ő segítségével a végén mégiscsak „elég jó” leszel. Mintha azt kérnéd: „Segíts meg annyira, hogy ne kelljen teljesen rád bíznom magam!”. Nonszensz.

Pilinszkynek igaza van: a problémáink nem problémák, hanem tragédiák. Megoldás nincs. Megváltás van.

One thought on “Megoldás: nincs”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.