Lesújtott Egyiptom elsőszülötteire…

…mert örökké tart szeretete. (Zsolt 136,10)


Mit jelent ez az igeszakasz? Vagy csak provokáció megint? Jó lenne, ha lenne hozzá egzegézis. (KDE)

Te hogy érted?

ennek sokkal képesebb beszéde van, mint amit csak úgy egyszerűen le lehet fordítani magyar nyelvre. Nem néztem utána. Da ha kiteszel egy ilyen mondatot, akkor jó lenne tudni is, hogy mit jelent. Több zavart okoz, mint ami értéke lenne. Az emberi találgatásoknak itt semmi értelme. (KDE)

Van olyan zavar, ami nem káoszt okoz és nem rombol. Ahhoz, hogy bármin elgondolkodjon az ember, meg kell „zavarni” azt, amit eddig gondolt. Velem itt facebookon mindig olyan igék jöttek szembe, amelyekhez szintén nem volt magyarázat, és amelyek alapján egy kozmikus szociális munkás istenkép rajzolódna ki (próbál mindenkin segíteni). Egy ilyen ige viszont önmagában mutatja fel Isten ítéletét és szeretetét. Szerintem ez elgondolkodtató. Biblikus istenkép nélkül nincs biblikus dicsőítés sem.

Remélem, leszel még annyi idős mint amennyi vagyok, sőt még bőven több is. Meg fogod érteni, hogy nem kell az igaz gyöngyöket a disznók elé vetni. Ahogy itt megjelenik az oldaladon, abban még azt sem látom, hogy arany alma arany tálon lenne. Ez pedig szerintem már a krisztusitól is távol van így. Ezután már az oldaladra nem írok egyelőre. Ideje van a szólasnak. Szóltam. Most a hallgatasnak van itt az ideje. Azt fogom tenni. Még akkor is ezt fogom tenni, ha erre erkölcsileg szeretnél kényszeríteni.

Igyekeztem mindig válaszolni a kérdésedre, de csak annyi reakciót kapok vissza, hogy ez nem krisztusi ( = nem keresztyén). Nem szeretnélek kényszeríteni semmire, de nem tartom becsületesnek, hogy bemondasz egy erős értékítéletet indoklás, érvelés nélkül, majd azt mondod, hogy visszavonulsz a csendbe. Lelked rajta.


Én magam is gondolkodtam ezen, az egész tíz csapason. Lehet nem jó, amit írok, de én azt láttam meg, hogy a kilenc csapás a kegyelem volt, hogy ne kelljen a tizedik. Mind a kilenc nem érintette Gósen földjét, elkerülte, mert Isten az istentelen népnek szánta, hogy ismerjék fel hatalmát, de benne volt Kegyelem, hogy nem a tizedikkel kezdte. Tehette volna azt is. Hagyott időt a megteresre, a népének pedig eközben erősödött a Benne való hite. Nekik pedig azért volt Kegyelem a kilenc csapás, hogy felismerjek, elhiggyek, hogy szereti őket az Úr, hiszen értük küzd, értük harcol, ők csak maradjanak veszteg. A tizedik csapásban már így tudtak engedelmeskedni Neki, hogy megismerték valamelyest Istent. Hitték az Élet az Ő oldalán van. Az Ő kezében van az élet és a halál. Elebük adta, és ők az Életet választották, hitből. Isten szeretete végtelen! Munkálkodik ma is! Megenged csapasokat, de csakis azért, hogyha majd eljon a döntés ideje itt a földi létünkben Őt, az Ő Fiat, Jézus Krisztust válasszuk hitből és szeretetből, de az is az Ő kegyelmes munkája volt és lesz bennünk a mi üdvösségünkre. ❤️ (K.E.)

Respekt, hogy nem elhallgattatni akarod a nehezebb igét, hanem megérteni! Én nem vagyok ilyen optimista az emberrel kapcsolatban, illetve Istent sem olyannak látom, mint aki győzködni próbálna. A tíz csapás tíz egyiptomi istenség porig alázása. Az Örökkévaló 10-0-ra üti ki a híres egyiptomi kultuszt. A nép csak egyszer van megkérdezve, a történet elején, hogy mit szeretne, és azt mondják, hogy nem kell a konfliktus, inkább maradnának Egyiptomban… Az a menő, hogy Isten így hozza ki őket mégis a fogságból, az ő 0%-os közreműködésükkel. Így Isten dicsőül meg abban, hogy új életet ad a nemcsak passzív, de ellenálló népének; és hogy igaz ítéletet tart az ellenségein. A kettő egyszerre történik meg, és mindkettő Isten szeretetének a megnyilvánulása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.